Aile planlamasinin onemi

Hindistan in nufusu 1 milyara dayanmis durumda, 2030’da dunyanin en kalabalik ulkesi olacagi tahmin ediliyor (Cin’i gecerek). Nufus hizli arttigi icin, her taraf genc insanlarla dolu. Kizlar kendi dunyalarinda, pek ortalarda gorunmuyorlar, ve zaten sayica da erkeklerden daha azlar (sex-selective abortion cok yaygin, yani fetusun kiz oldugu anlasilinca kurtaj yapilmasi). Ama genc Hint erkegi rastladigim en itici nufus profillerinden (Turk genc erkegiyle rahat kapisir, ) Belki tek basima seyahat etsem hicbir sorun olmayacak, sonucta kalitesiz erkek stoguna kendi memleketimden alisigim. Ama bir Iskandinav sarisinla seyahat edince cileden cikmak icin insanin karsisina yuz bin tane firsat cikiyor. Hindistan’da “beyaz kadin seyretme” diye bir aktivite var. Televizyon seyreder gibi kaldirimda avrupali kadinlarin karsisina gecip (cogu zaman yollarini keserek) seyrediyorlar. Degismez iki talepleri var:

Birincisi beraber fotograf cektirmek, olmazsa sadece kadinin fotografini cekmek. Birkac kez yaninda ben oldugum halde 20-25 yaslarinda gencler ellerindeki cep telefonlarini k.arkadasimin yuzune tutup cekiyim mi nolur? yuz ifadesiyle yaklastilar. Bizimkinin bu konularda cizgileri kirmizi. '"Bunlari cekip cekip ondan sonra arkadaslarina ‘iste bu gecen yattigim ingiliz kiz’ diye hava atiyorlar" dedi. Benim aklima da yatti. Binbir turlu cakallik yapiyorlar sirf bir fotograf icin. Ilk once benimle fotograf cektiriyorlar. Bence sakincasi yok, ondan sonra tamam simdi de onunla diyorlar. Ulan sen beni bir Ulrich, bir Torbjørn mu zannettin, cektirtirler mi sana o resmi! Simdi boyle anlatinca ya nolmus filan gibi dusunebilirsiniz. Ama lutfen gozunuzun onune onbes yirmi tane 18-20 yaslarinda hep bir agizdan bagira bagira konusan, cep telefonlarini yaninizdaki kiza dogrultmus, yolunuzu kapatmis, uzerinize uzerinize gelen erkek surusu getirin… acayip sinir bozucu bir durum.

Ikincisi el sikismak. Simdi bu cok masum bir istek gibi gelebilir. Ama genel kural olarak Hintli bir erkek Hintli bir kizin elini sikamaz (bu kural varlikli siniflar icin gecerli olmasa gerek degil). Son derecede tutucu bir toplumdan bahsediyoruz. El sikismak icin birbirini itip kakan bu genc erkek surusunden hicbir kimse hintli bir kizin elini sikmaya tesebbus etmeyi birak bunu aklinin ucundan bile gecirmez. Simdi yine lutfen gozunuzun onune soyle bir manzara getirin. Aksam vakti otelinize dogru yoldasiniz. Birden gorece issiz bir sokakta gurultulu patirtili 15-20 kisilik genc erkek surusu beliriyor. Bunlar “beyaz kadin” figurunu farkettikleri anda bize dogru seyirtiyorlar. Hepsinin elleri k.arkadasima dogru uzanmis, hizli adimlarla bize yaklasiyorlar. Etrafimizin tamamiyle cevrilmesi saniyeler icinde tamamlaniyor. Hakkaten disardan bakildiginda urkunc bir durum. Ama cok da telaslanmaya gerek yok. Cunku bunlarin hepsi kofti, onceki deneyimlerimizden biliyoruz ki hicbirinin acik ve secik bir sekilde beyaz bir kadina dokunmayi gotleri yemez. Etrafimiz tamamen cevrili halde yolun ortasinda duruyoruz. K.arkadasim, ellerini uzatmis “hello, what’s your name” diye bagrisan suruye karsi “FUCK OFF” diye ogle gur bagiriyor ki, bunlar cil yavrusu gibi dagiliyor (beklenildigi uzere). Arkalarina donup bakmaya gotu yiyenlerin gordugu k.arkadasimin orta parmagi. Benim olaya dahil olmama mahal bile kalmadi. Iste bu kadar da kagittan kuleler.

Erkek surulerinin plajdaki davranislarindan da bahsedip bu mevzuyu kapaticam, zira burda da Turkiye’dekinden cok da farkli bir durumdan bahsetmiyoruz. Tek fark derece farki. Mamallapuram plajindan ornek vereyim. Plajda mekansal dagilim su sekilde: kadinli erkekli beyaz turist stogu genelde buyukce bir obek olusturarak ve balikci teknelerinin uzaginda bir yere yerlesiyorlar. Yerli erkek stogu iki gruba ayriliyor. Birinci grup ic donu, slip, mayo, sort, yani allah ne verdiyse onunla suda gule eglene sakalasiyor. Diger grup ise da uzerlerinde dar kumas pantolon ve uzun kollu gomlek oldugu halde plajin bir basndan obur basina bikinili kadinlari goz hapsine alarak salina salina el ele kol kola yuruyorlar. Yani bizim guney sahillerindeki benzer duruma gore cok daha mobil bir durum soz konusu. Yedi yasindan buyuk olup da okyanusa giren Hintli disi gormedim. Goa’da gorece varlikli Hintli ailelerin gittigi plajlarda bile Hintli kadinlar okyanusa bakmakla yetiniyorlar. Boyle aritmetik bir dengesizlik olunca plajdaki kipir kipir 100 hintli erkege 6-7 adet turist gaci dusuyor. Bu durumda 73 yasinda Deutsche Bank Frankfurt subesinden emekli Bathilda teyzemiz bile sehvetli baskislardan payini aliyor.

No comments:

Post a Comment